Uvod in klasifikacija lepila

Uvod in klasifikacija lepila

07-11-2023

Lepila so snovi z odličnimi veznimi lastnostmi, ki delujejo tako, da povezujejo predmete s pomočjo adhezijskih in kohezijskih sil.


Predstavitev materialov

Razred organskih ali anorganskih snovi, naravnih ali sintetičnih, ki lahko povežejo sestavne dele (ali materiale) enakih ali različnih tipov in imajo po utrjevanju zadostno trdnost, se skupaj imenujejo lepila, vezivna sredstva, splošno znana kot lepila. Razvrščamo jih v naravne visoko molekularne spojine (kot so škrob, živalsko lepilo, kostno lepilo, naravni kavčuk itd.), sintetične visoko molekularne spojine (termosetrdne smole, kot so epoksi smola, fenolna smola, sečninsko-formaldehidna smola, poliuretan in termoplast). smole, kot so polivinil alkohol acetal, poliklorovinilna smola, v kombinaciji s sintetičnimi kavčuki, kot sta kloropren kavčuk in nitrilni kavčuk), ali anorganske spojine (silikati, fosfati itd.). Glede na zahteve se lepilom pogosto dodajajo utrjevalci, pospeševalci, ojačevalci, ločilna sredstva, polnila in drugi dodatki.


Razvrstimo jih lahko tudi glede na uporabo, kot so talilna lepila, tesnila, strukturna lepila itd. Glede na postopek uporabe jih lahko razvrstimo v lepila, ki se strjujejo pri sobni temperaturi, lepila, občutljiva na pritisk, itd. Običajno uporabljena lepila pri proizvodnji in popravilih posod vključujejo epoksi smolo, kloroprensko gumo in tesnila.


V zadnjih letih so organska lepila vse bolj razširjena, tehnologija lepil pa je dozorela, zaradi česar je poleg varjenja in mehanskih povezav ena izmed treh glavnih sodobnih povezovalnih tehnologij.


Razvrstitev

1. Glede na način uporabe lahko lepila razvrstimo v termoreaktivna, vroča lepila, lepila, ki se utrjujejo pri sobni temperaturi, občutljiva na pritisk itd.

2. Po namenu uporabe so lahko strukturna, nekonstrukcijska ali specialna lepila. Strukturna lepila vključujejo epoksi smolo, poliuretan, organosilicij, poliimid itd., ki so termoreaktivna; akril, metakril in metil metakrilat so med drugim termoplastični. Obstajajo tudi večkomponentna lepila, kot je fenol-epoksi modificirana.

3. Glede na obliko strjevanja so lahko lepila na osnovi topil, na vodni osnovi, reaktivna ali talilna.

4. Po primarni komponenti jih lahko kategoriziramo kot organske ali anorganske.

5. Po videzu so lahko tekoči, pastozni ali trdni.

6. Po sestavi so lahko enokomponentni, dvokomponentni ali reaktivni.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti